Atelierul

În centrul Clujului, într-o clădirae împovărată de istorie – Palatul Josika – își are sediul micul nostru atelier. Aici prelucrăm sticla de Murano la lampă, schițăm și asamblăm bijuteriile, preluăm comenzi și facem planuri creative cu vecina noastră dragă de la VITRI.

Vizitând atelierul poți admira creațiile noastre unicat. Te avertizăm că, dacă le vei privi cu atenție, vei fi fermecat iremediabil de prețiozitatea sticlei de Murano, de formele irepetabile în care aceasta e topită și de combinațiile surprinzătoare de culori.

Despre noi

Atelierul de Murano suntem noi, Andreea și Iza.

Andreea Tölgyi. Artist plastic, am studiat la Universitatea de Arte Vizuale şi Design „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secţia Ceramică, sticlă, metale. În anul 2007 am urmat un curs de prelucrare a sticlei de Murano în Italia, lângă Ancona, cu maestrul Mauro Pucitelli. Din acel moment am știut că vreau să am propriul meu atelier de prelucrare a sticlei iar 2 ani mai târziu am reușit să îmi îndeplinesc visul.

Iza Kiss (Oană). Istoric de artă, am absolvit Facultatea de Istoria Artei la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi un masterat la Universitatea de Vest din Timişoara, cu specializarea Politici culturale europene, după care am urmat un alt masterat la Cluj, în domeniul Restaurării şi reabilitării monumentelor istorice. Vizitând-o pe prietena mea din copilărie, Andreea, m-am îndrăgostit din primul moment de prelucrarea sticlei la lampă iar în 2010 am decis să fac parte din acest frumos proiect.

Fragmente din povestea noastră au apărut în mai multe articole de presă pe care le-am grupat în această pagină.

Prelucrarea sticlei de Murano

Toate piesele din colierele, broşele, cerceii ori brăţările din sticlă nobilă sunt făcute exclusiv manual. Fără matriţe, fără ştanţe, doar cu imaginaţie şi virtuozitate în modelarea sticlei în unicate. Şi cu mult suflet! 

Tehnica utilizată este una veche de mii de ani: prelucrarea manuală a sticlei la flacără –  ”lampworking technique”.

E fascinant felul în care artistul manipulează căldura și folosește gravitația pentru a obține formele dorite. Bineînțeles că, în spatele acestei dibăcii, se ascund multe ore de muncă, un spirit artistic de invidiat și multă rabdare. Pentru că, în temperatura înaltă a flăcării, sticla își schimbă culoarea, în plin proces creativ, artizanul trebuie să fie foarte atent la modul în care combină nuanțele pentru a obține efecte spectaculoase în viitoarea mărgică. Pur și simplu, magic!

De aceea nu există două mărgele identice și de aceea nu ne vom plictisi niciodată!

Te așteptăm în vizită la atelier!

Adresă:
Piața Unirii nr 10, ap 3, Cluj-Napoca
 
Orar:
Luni – Vineri: 11:00 – 19:00
Sâmbătă – Duminică: Închis
Pentru că atelierul este și spațiul nostru de creație, nu doar de expunere a lucrărilor, recomandăm anunțarea vizitei telefonic sau prin e-mail.
Atelierul poate fi vizitat și sâmbăta cu programare telefonică prealabilă, cu cel puțin o săptămână înainte.
 
E-mail: contact@atelieruldemurano.ro
 
Telefon:
Iza: 0723 341 585
Andreea: 0740 032 599